Epoksi prevleka

poročilo
Poročilo o ustreznosti epoksi premaza za vodovodne cevi.

Tehnologija in epoksi prevleka, ki jo uporabljamo, je primerna za cevi od premera ½ – 12 col (12 do 300mm).

Epoksi prevleka vodovodnih cevi, tehnoloških cevovodov in mehanskih sistemov je primerna za različne tekočine in pline. Tehnologija nanosa prevleke je neodvisna od stanja cevi, zato se lahko izvaja tudi na uničenih in poškodovanih ceveh. Vse to se izvaja brez menjave cevi, zato ni potrebnih nobenih gradbenih del v, ali izven objekta.

Prevleka se uporablja kot dolgoročna rešitev za preprečevanje korozije in razpokanja cevi. Zelo pogosto se uporablja tudi kot preventiva za doseganje dolge življenske dobe obstoječih vodovodnih sistemov brez posebnega vzdrževanja.

Izdelki in oprema

Nu Flow izdeluje lastne epoksi smole in zagotavlja najvišje možne standarde pri nadzoru kakovosti. Pitna voda, v ceveh, ki so obdelane z Nu Flow tehnologijo popolnoma izpolnjuje, ali presega vse industrijske standarde za varna živila.

sanacija z epoksi prevleko

Pričakovana življenska doba epoksi prevleke je 100 let. Na Japonskem je v uporabi že preko 40 let, v ZDA pa že 25 let. Nu Flow je lastnik licence za patentirano epoksi smolo in prevleko pri ameriški mornarici. Tu lahko omenimo dva patenta Nu Flow, ki sta v uporabi kot tehnologija lnijske sanacije cevi in 17 patentov, ki so tudi povezani z industrijo.

Pitna voda Tehnologija

Najnovejša tehnologija obnove vodovoda je sedaj na voljo tudi vam. Tehnologija je uporabna v stanovanjskih stavbah, poslovnih objektih ter ostalih javnih objektih. Proces sanacije je enostaven, vendar izjemno učinkovit, saj se sanacija vrši v cevi sami. Plašč, ki se izdela v notranjosti cevi je primeren tako za bakrene, kot pocinkane cevi. Material – epoksi smola preprečuje puščanje, varuje cev pred mikro razpokami in je dolgotrajna rešitev za vodovod, saj ne prepušča morebitne kontaminirane snovi.

Težave klasičnih cevi

oprema za delo z epoksi smolo nuflowCevovodi, ki so izdelani iz kovinskih materialov začnejo dejansko razpadati že takoj ob montaži. V stavbah, ki so bile zgrajene med letom 1950 in 1960 je ponavadi vodovod lahko z minimalnim vzdrževanjem doživel starost tudi 40 let in več. Stavbe, ki so bile zgrajene okoli leta 1970 pogosto dosežejo cevovodi starost tudi 20-30 let. Pri starejših cevovodi so uporabljali materiale boljše kvalitete tako, da so bili odporni tudi na agresivne snovi v okoljih. Dandanes se vodo pred vstopom v vodovod kemično obdela, zato ni redkost, da novodobni vodovodi povzročajo težave, kot je npr. puščanje že v starosti od 5 do 10 let.

Kemični aditivi, ki so dodani pitni vodi reagirajo s steno vodovoda in nastane korozija. Korozija je lahko posledica tudi visokega deleža kisika v ceveh, ali pa nizkega pH. Tudi višja temperatura vode v cevovodu povzroča bolj intenzivno korozijo. Slabo načrtovanje in/ali izvedba cevovoda lahko ravno tako povzročajo težave. Neenakomerni vzorci vodnih tokov povzročijo lokalno korozijo, ki pa ima za posledico razpoke cevi. Korozija in erozija cevi ima za posledico poščanje, ki se ščasoma pojavi po celotnem cevovodu. V cevovodu lahko pušča že dalj časa. Posebej nevarno je neodkrito puščanje, ki lahko povzroči katastrofalno škodo in nastajanje plesni.

Prednosti NU FLOW prevleke

notranjost cevi prevleka nuflow1 . Varnost in trajnost – epoksi Nu Flow certificirano varen, tudi po standardu NSF / ANSI 61. Epoksi je razvila in patentirala ameriška mornarica in je bil uspešno prevzet s strani Nu Flow strokovnjakov okoli leta 1985. Od tedaj se uporablja za širši spekter, kot so npr. državne stavbe, v stanovanjskih in poslovnih objektih, ter v industrijskih in drugih aplikacijah. Glede na testiranja, inženirji ocenjujejo pričakovano življenjsko dobo epoksi prevleke na približno 100 let.

2 . Stroškovna učinkovitost – Prevleka je v nekaj primerih kar 50 odstotkov cenejša od klasične zamenjave cevi. Izdelava prevleke je postopek, pri katerem ne prihaja do gradbenih del v stavbi, v stenah, ali okolici objektov. Po nekaterih ocenah so stroški menjave cevi pri klasični obnovi z gradbenimi posegi kar 60% celotne investicije. Tehnologija z epoksi prevleko izloči te stroške.

3 . Minimalne prekinitve vodovoda –  Tehnologija z epoksi prevleko traja precej manj časa, kot menjava cevi z gradbenimi posegi. Na primer delo, ki bi običajno traja polnih 6 do 8 tednov, lahko opravimo s tehnologijo Nu Flow v dveh vikendih oz. 4 dneh.

4. Minimalne motnje procesa in ni potrebnih selitev uporabnikov – Tehnologija, ki jo uporabljamo je hitra, tiha in ne uporablja gradbenih del. zato ni potrebe, da bi se bilo potrebno seliti uporabnikom. Kadar je to potrebno, se zagotovi začasne sisteme obvoda, ki zagotavljajo nemoteno oskrbo z vodo. Tako, da lahko uporabniki in stranke nemoteno uporabljajo stavbo kot običajno.

5 . Vsestranskost – epoksi prevleke lahko nanesemo v vsaki kovinski cevi, v katero koli stavbi, nad ali pod tlemi. Prevleka je bila z Nu Flow tehnologijo uporabljena že na cevovodih za hotele,  bolnišnice, restavracije, letališča, šole, muzeje, ladje ameriške mornarice in mnogih drugih poslovnih in industrijskih objektih. Rešitev je na voljo za pitno vodo, kot tudi sisteme s toplo vodo, škropilnike za zaščito pred požarom, hladilne linije in prezračevalne sisteme.

Epoksi prevleka kot EKO trend

postošekl čiščenjaPrevleka je okolju prijazna rešitev, ki ne ustvari nobenih odpadkov za odlagališča odpadkov ali za recikliranje in ne ustvarja emisij ogljikovega dioksida med izdelavo. Prevleka preprečuje izpiranje strupenih težkih kovin v pitno vodo, preprečuje puščanje in razpoke v napeljavah, ki prispevajo k onesnaževanju vode in povzroči milijard evrov škode letno. Revolucionarne, zelene tehnologije, kot so epoksi prevleke, so nadomestile začasne, zastarele metode. Okolju prijazen trend, ki učinkovito in gospodarno zmanjšuje onesnaženje vodnih virov in pomaga ohraniti dragocene zaloge vode.